În ziua de azi tot mai mulți oameni se plâng că sunt obosiți și o mare parte dintrei ei solicită ajutor medical în acest sens.
Oboseala normală este trecătoare, suportabilă și chiar explicabilă în contextul de viață și activitățile desfășurate. Nu duce la simptome psihice și de cele mai multe ori soluția este odihna, recuperarea fiind completă.
Studiile au demonstrat că pentru aproximativ 2% din populația adultă, epuizarea devine persistentă și afectează semnificativ viața persoanei în cauză.
Atunci când nu este explicabilă prin probleme de sănătate fizică sau psihică se poate vorbi despre un “sindrom”(o grupare de simptome) care a fost denumit în mai multe feluri: neurastenie, nevroză astenică/fizică, sindromul de oboseală cronică sau este considerat tulburare de somatizare.
Se întâlnește mai des la pesoanele cu o viață stresantă și un regim de muncă foarte solicitant.
Stresul prelungit poate duce la apariția de simptome în toate regiunile corpului, motiv pentru care oamenii se sperie și apelează deseori la medic suspectând boli grave.
Câteva simptome care pot sugera o stare de oboseală cronică:
- stare de extenuare severă
- amețeală, senzație de leșin
- dureri puternice de cap
- insomnie/ tulburări ale somnului
- oboseală accentuată pe tot parcursul zilei
- sensibiltate/ intoleranță la lumină sau zgomote puternice
- tensiune arterială mărită
- dureri musculare și ale articulațiilor
- palpitații
- dificultăți de concentrare și memorie etc.
Din păcate nu există un tratament concret pentru acest sindrom și nici nu se cunosc în profunzime cauzele sale.
Soluții benefice ar fi schimbarea modului alert de viață, modificarea obiceiurilor alimentare, mișcarea în aer liber, practicarea de activități plăcute care te pasionează și te relaxează și nu în ultimul rând folosirea Remediilor florale Bach.
Câteva remedii indicate în această situație ar fi:
OLIVE – oboseala care apare după un efort fizic, intelectual sau psihic intens, după o perioadă lungă de nesomn, boală prelungită sau după o mare suferință; pentru stări de epuizare.
POTENȚIALUL POZITIV AL REMEDIULUI: restaurează puterea, vitalitatea și interesul pentru viață, efect revigorant
HORNBEAM – oboseala mentală care apare uneori numai la gândul că e ceva de făcut “sentimentul de luni dimineață”; mahmureală mentală, letargie, lipsă de entuziasm, amânare POTENȚIALUL POZITIV AL REMEDIULUI: revitalizare, fortificare fizică și psihică, limpezirea minții, restabilirea capacității de a face față activităților zilei.
OAK – oboseala determinată de forțarea propriilor limite, epuizare și perseverență, pentru “workaholici”
POTENȚIALUL POZITIV AL REMEDIULUI: restaurarea energiei, acceptarea propriilor limite, ajută persoana să devină mai îngăduitoare cu propria persoană, mai puțin tensionată.
VERVAIN – oboseala generată de entuziasmul exagerat pentru o cauză sau un ideal
POTENȚIALUL POZITIV AL REMEDIULUI: readucerea calmului, toleranței, capacitatea de a te relaxa, odihni, flexibilitatea opiniilor.
ROCK WATER – oboseala datorată unei discipline de fier, un regim de viață foarte strict, inflexibilitate, autoreprimare și perfecționism
POTENȚIALUL POZITIV AL REMEDIULUI: abilitatea de a păstra idealuri înalte cu o minte flexibilă, sensibilă la nevoile personale firești de odihnă.
CENTAURY – oboseala generată de slăbiciunea voinței, indicat persoanelor cărora le este greu să spună NU, ajungând din dorința de a mulțumi pe toată lumea la neglijarea propriilor nevoi și implicit la epuizare fizică și psihică
POTENȚIALUL POZITIV AL REMEDIULUI: persoana învață să se menajeze, să își exprime opiniile și să își păstreze identitatea fiind în contact cu propriile dorințe și nevoi personale de relaxare și odihnă.
Foarte important de amintit este faptul că atunci când selectăm un remediu trebuie să ținem cont de trăsăturile de personalitate, temperamentul, atitudinea generală asupra vieții sau alte stări emoționale pe care le avem în acel moment.