Remediile florale Bach – Star of Bethlehem & Holly

Remediile florale Bach – Star of Bethlehem & Holly

Star of Bethlehem – (Ornithogalum Umbellatum/Băluşca)

Familia: Liliaceae

picture19Denumirea de Star of Bethlehem i-a fost  dată datorită formei de astru pe care o are gingaşa floare.

Creşte spontan în Europa, Asia şi America, pe dealuri şi câmpii, dintr-un bulb dezvoltându-se în mai puţin de 1 lună, 2 lăstari (atingând max. 40 cm).

Înfloreşte primăvara devreme (max. de înflorire la mijlocul lunii mai), vestind sosirea acestui anotimp. Preferă solurile acide-neutre, adaptându-se uşor.Poate fi transplantată din zonele în care creşte în grădina proprie.

Frunzele sunt liniare, cu margini drepte şi vârfuri ascuţite, semănând cu o lamă sau o spadă iar florile  au o geometrie perfectă, cu 6 petale ca o stea cu 6 colţuri, de un alb pur, cu o dungă verzuie.

Florile sunt sensibile în special la lumina soarelui  şi se deschid numai în zilele  senine şi călduroase. Bobocii se deschid dimineaţa iar floarea poate dura circa 3 săptămâni, până ce petalele obosesc de această mişcare zilnică şi se ofilesc.

sarbatoriiii

 

Se poate planta în ghiveci pentru Crăciun – se scot bulbii cu grijă din pământ vara, după ce se trece floarea şi se păstrează într-un stand la loc umbros. Cu 2-3 săptămâni înainte de Crăciun se plantează bulbii într-un ghiveci la o adâncime de 10 cm şi se udă de 2-3 ori pe sptămână.

Plantaţi Băluşca în camerele copiilor deoarece stimulează intelectul şi înlătură neliniştile.

 

 

Simbolistică
Mugurii au formă de ou, fiind asociaţi inimii închise sau oului din care apare viaţa. Floarea simbolizează vindecarea inimii, receptivitatea şi deschiderea din nou la viaţă, speranţa.

stardrawingsmDin mănunchiul de frunze (ascuţite ca nişte săbii – amintind de diversitatea şi greutăţile vieţii) creşte steaua vindecării, a speranţei în viaţă, aducătoarea confortului şi luminii interioare. Aşa cum steaua din Bethlehem a anunţat venirea lui Hristos şi mesajul său vindecător pentru omenire, tot aşa planta aduce salvarea pentru cei împovăraţi de jale şi tristeţe.
Cea mai interesantă prezentare a Băluştii este celebra schiţă a lui Leonardo da Vinci. Florile au o geometrie perfectă şi sunt desenate conform realităţii. Frunzele însă sunt desenate ca un vortex de linii sălbatice care se înfăşoară în jurul florilor ca spiralele de apă. Probabil Leonardo a reprezentat caracterul interior al plantei: mişcarea dinamică a frunzelor ar putea reprezenta experienţa turbulentă a vieţii care sprijină forma pură, cristalină a florii.

Florile lui Bach:

Băluşca („balsamul sufletului”) este unul dintre cele mai semnificative remedii din întregul sistem al remediilor florale Bach (stea cu 6 colţuri – ordine şi echilibru).

Bach a descoperit că Băluşca dezvoltă în fiecare an în bulbii săi potenţialul sufletesc al unui nou început şi al reorganizării.

bach-fuglemaelk-20ml-34972Este unul din cele 5 componente ale Remediului Salvator (Rescue Remedy), alături de Rock Rose (Trandafir sălbatic), Impatiens (Papucul Doamnei-Slăbănog), Cherry Plum (Floare de corcoduş), Clematis ( Viţa albă, Curpen de pădure).

A fost încadrat în grupa „Dezamăgire şi Disperare” alături de Willow (Salcia galbenă), Larch (Lariţa), Pine (Pin), Elm (Ulm), Oak (Stejar), Sweet Chestnut (Castan comestibil), Crab Apple (Măr pădureţ).

Remediul este preparat prin metoda fierberii timp de 30 de minute.

Bach îl indică pentru situaţii de şoc şi stările de după el, fizice sau mentale, datorate unor accidente, veşti proaste, doliu, dezamăgiri, sperieturi puternice (ce pot declanşa un şoc).

Ideal este să fie administrat imediat după producerea evenimentului, dar acţionează şi asupra efectelor întârziate ale acestuia manifestate sub forma simptomelor fizice:

 • senzaţie de presiune pe piept, dificultăţi respiratorii (ex după aflarea unei veşti/şoc)
 • dureri de stomac
 • boala Crohn, colita ulcerativă (relaţionate posibil cu stări de jale ce nu au fost depăşite).

Manifestări:

 • depresii nervoase (viaţa pare lipsită de sens, nu au nici un ideal)
 • insomnii (sau adorm greu şi au coşmaruri)
 • oftat des, plâns mult (remediul ajută la „deblocare”)
 • stări de spaimă nejustificate

În general, s-a constatat că aduce alinare în cazul stresului posttraumatic, când predomină tulburările psihologice.  Se administrează cu succes copiilor:

 • trişti, posomorâţi, fără poftă de mâncare, care dorm prost, stau cu privirea în gol, sunt retraşi;
 • ar trebui administrat la naştere (prima experienţă traumatizantă) atât mamei cât şi copilului, deoarece facilitează schimbarea (alături de Walnut – Nuc).
 • pentru „micile tragedii” din lumea copiilor (ex: moartea animalului iubit)
 • pentru „deblocare” (ajută la depăşirea oricărui tip de şoc emoţional sau fizic (numit şi „Arnica” terapiei florale).

Toţi practicienii (medici, terapeuţi) ar trebui să folosească Star of Bethlehem deoarece nimeni nu este imun la suferinţa celui pe care îl „tratează” şi de aceea toţi avem nevoie de Star of Bethlehem să ne ajute să înlăturăm „blocajele” (emoţionale).

 

HOLLY (Ilex aquifolium ) Ilice – Laur ghimpos

Familia: Aquifoliaceae

Multe dintre speciile ei pot fi întâlnite în Asia, Africa, Europa şi America de Sud şi de Nord.picture20

Poate creşte sub formă de arbust sau copac, cu frunze ţepoase şi verzi şi fructe rotunde şi mici, de culoare roşu sau purpuriu.

Este un copac de dimensiuni mici, care creşte lent şi tolerează foarte bine umbra. Creşte şi în spaţii deschise, dar preferă să se dezvolte în umbra altor copaci (chiar şi la poalele unui stejar adult) ceea ce spune foarte multe şi de ce a fost ales ca remediu. Ilice este singurul copac neconifer veşnic verde în Europa.

picture21Frunzele au aprox. 15 ţepi fiecare, aranjaţi în jurul unei nervuri centrale puternice, ţepii forţând frunza să se arcuiască în curbe pentru a se orienta către d lumină . Frunzişul este foarte des, cu ramuri care cresc în toate direcţiile, astfel încât e greu de
identificat structura copacului.

Ţepii frunzelor de laur ghimpos tind să lege o ramură a unui copac de altul formându-se astfel o bază de suport, care ajută copacii mai firavi să reziste furtunilor (de multe ori copacii solitari mor).

Florile se deschid în mai sau iunie, cresc în bucheţele, cu petale albe cu mici pete roz. Copacul are capacitatea rară de a produce flori „unisex” sau „bisex”. Mugurii florilor feminine se dezvoltă în primăvară şi florile se deschid în mai iar cei masculini se dezvoltă în vara anterioară. Pare că arborele înfloreşte de două ori pe an. Există deci în acelaşi timp şi muguri florali, flori înflorite şi fructe, ca nişte biluţe roşii strălucitoare. O armonie de culori – verde, alb, roşu.

Pe lângă utilizarea ca plantă decorativă de Crăciun, poate fi utilizată pentru împrejmuiri sau garduri şi pentru realizarea pieselor de şah. În trecut, planta era folosită pe timp de iarnă pentru cai şi vite îar în sec. XVII ca material pentru aţa de pescuit.

Are multe proprietăţi medicinale şi atât coaja cât şi frunzele au fost folosite: ca ceai pentru reumatism, febră, bronşită, probleme cu vezica urinară şi gută (aprox. 15 g. de frunze tăiate în apă fiartă, se lasă 20 min – 1cană/zi. Sucul de frunze proaspete este util în icter (o linguriţă/zi).

Simbolistică                   

În domeniul heraldicii Ilicele reprezintă adevărul.

Ilicele era planta sacră a lui Saturn (zeul agriculturii) şi era folosit la Festivalul Saturnalia de către romani pentru a-l onora pe zeu.

picture23Druizii considerau Ilicele un copac sfânt alături de stejar – stejarul – regele anului în creştere (de la solstiţiul de iarnă la cel de vară) şi ilicele – regele anului în descreştere (de la solstiţiul de vară până la cel de iarnă). Druizii spuneau că Holly vorbeşte despre capacitatea sufletului uman de a coborâ în Infern şi a aduce lumină interioară în întuneric.

Există şi Romanţa lui Sir Gawain şi Cavalerul Verde. Acesta era un gigant nemuritor care locuia într-un tufiş de laur ghimpos. El şi Sir Gawain au făcut un pact să patroneze fiecare jumătate de an, unul partea caldă şi celălalt partea rece. Această legendă pre-creştină a fost parţial prelucrată de primii creştini.

Iisus era regele-Dumnezeu sacrificat, cu o coroană de ţepi pe cap, iar florile albe cu 4 petale au devenit simbolul crucificării şi boabele roşii, picăturile de sânge. Astfel, numele englezesc al plantei a devenit Holly (Sfânt) iar copacul a devenit copacul creştin al iubirii, copacul Crăciunului.

Era utilizată ca plantă magică : plantă de protecţie.

Florile lui Bach:
Dr. Bach a considerat Holly una dintre cele 2 remedii fundamentale din repertoriul său. În timp ce Wild Oat (Ovăzul sălbatic) era utilizat pentru a da sufletului o orientare, un sens în lumea exterioară, Holly era destinat să vindece fiinţa interioară (the inner being) şi să stimuleze dragostea existenta în sufletul uman. Holly întruchipează dragostea, cea mai înaltă calitate, puterea noastră cea mai mare de vindecare.

71r0qg8v9al-_sl1500_Remediul aparţine grupului „Sensibilitate excesivă la influenţe şi idei” alături de Agrimony (Turiţa Mare), Centaury (Ţintaura) şi Wallnut (Nuc), toate fiind de ajutor pentru cei care sunt vulnerabili în faţa influenţelor, tulburărilor exterioare.

Holly este indicat persoanelor care pot fi certăreţe, insensibile, chiar crude şi violente. În interior ei suferă cumplit, uneori nejustificat. Le este foarte dificil să îşi deschidă inima către dragoste. Suferă probabil inconştient de insecuritate, de lipsă de iubire.

Se consideră de cele mai multe ori că este un remediu pentru furie, mânie dar nu este neapărat aşa. În sistemul remediilor Bach, furia este o emoţie secundară şi trebuie să ne uităm mai atent la cauza care a declanşat-o:

 • dacă este furie bazată pe nerăbdare folosim Impatiens (Slăbănog).
 • dacă este furie bazată pe sentimentul că viaţa a fost nedreaptă, folosim Willow (Salcie).
 • dacă este furie născută în inima unui justiţiar înfocat folosim Vervain (Verbină).
 • dacă este furie determinată de  pierderea controlului folosim Cherry Plum (Corcoduş).

Holly este utilizat pentru stările negative şi agresive îndreptatea împotriva celorlalţi cum ar fi ura, mânia, suspiciunea, invidia, duşmănia, răzbunarea, gelozia şi diferite forme de vexare (zdruncinare a sine-lui). Aceste persoane sunt mereu suspicioase şi agresive, nu remarcă niciodată propriile greşeli şi caută tot timpul scuze sau alţi vinovaţi. Sunt intoleranţi, dispreţuitori faţă de cei diferiţi ca mod de viaţă sau opinii şi sunt incapabili să ierte dacă sunt dezamăgiţi.

Bach s-a ferit să folosească cuvântul ură şi a spus simplu „pentru orice nu este iubire universală, Holly ne deschide inimile şi ne uneşte cu dragostea divină”.

Copii care au nevoie de Holly sunt răutăcioşi, nu răi, doar mânioşi. Sunt argumentativi, nu-şi cer niciodată scuze. De fapt se simt neiubiţi. Se poate folosi Holly când apare un frăţior sau o surioară, copilul simţind că pierde din atenţia familiei, devine gelos.

Remediul poate fi util în:

 • tulburările de personalitate tip antisocial;
 • tulburările de personalitate tip paranoid şi diluzional;
 • tulburări însoţite de trăsături agresive sau de gelozie;
 • în diluziile de persecuţie sau paranoide;
 • probleme legate de controlul impulsurilor;
 • oamenii chinuiţi de gelozie, invidie.

Remediul se prepară prin metoda fierberii timp de 30de minute.

Poate fi administrat ca un remediu „catalizator” (când alte remedii nu dau rezultatele dorite sau sunt indicate prea multe remedii) pentru persoanele active şi intense.

Forţează individul să meargă înainte, să păşească în lumină, pentru că numai în lumină poţi să vezi toate lucrurile la adevărata lor valoare.

„Aduce lumina iubirii în întunericul negativităţii”.

Aboneaza-te la newsletter!

Fii la curent cu toate noutatile si afla ultimele detalii legate de Remediile Florale Bach!

Remedii FLorale Bach Remedii FLorale Bach